U styku rzek Kosarzewka i Gałęzówka, na Wyniosłości Giełczewskiej, leży Bychawa. Miejscowość uzyskała prawa miejskie już w 1537 roku. Jednak historia Bychawy i jej okolic rozpoczyna się wieki wcześniej. Już w czasach wczesnośredniowiecznych występowało tu osadnictwo. Świadczą o tym ślady przedpiastowskiego grodziska odkrytego nieopodal północnej granicy administracyjnej miasta.

Wśród zachowanych do czasów obecnych zabytków można wymienić układ urbanistyczny wraz z zespołem siedemnastowiecznego, choć później rozbudowywanego kościoła parafialnego.

Miłośnikom klimatycznych zakątków polecamy ruiny neogotyckiego pałacu, niegdysiejszego szesnastowiecznego zamku obronnego nad Zalewem Bychawskim. Zalew wraz z sąsiednimi stawami „Zielona Dolina” to także doskonała propozycja dla fanów wędkarstwa.

Na terenie miejscowości znajduje się Rezerwat Przyrody „Podzamcze” o charakterze stepowym. Można zaobserwować tu rzadkie gatunki roślin, między innymi oman szorstki czy ostrożeń pannoński.

Bychawa słynie z organizowanego tu rokrocznie Ogólnopolskiego Festiwalu „W krainie pierogów”, podczas którego odbywają się nieoficjalne Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Pierogów.