Główną ideą przyświecającą stworzeniu szlaku była promocja produktów regionalnych i lokalnej turystyki kulinarnej w poszczególnych powiatach (lubelskim, radzyńskim, krasnostawskim, kraśnickim i biłgorajskim), a także aktywizacja działających na tych terenach przedsiębiorców - lokalnych producentów, przetworców, winiarzy, restauratorów czy właścicieli gospodarstw agroturystycznych, którzy w wyjątkowy sposób wychodzą naprzeciw oczekowaniom gastro-turystów. Odwiedzając wskazane na szlaku miejsca spróbować można wysokiej jakości produktów oraz pysznych regionalnych potraw przygotowywanych według sprawdzonych receptur i wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego.
Projekt „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny” został zrealizowany w wyniku współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania (Kraina wokół Lublina, Zapiecek, Krasnystaw Plus, Ziemia Biłgorajska oraz Ziemia Kraśnicka) z Samorządem Województwa Lubelskiego. Oprócz mapy obiektów włączonych do szlaku, na dedykowanej stronie internetowej można znaleźć przepisy na potrawy charakterystyczne dla naszego regionu.
Więcej informacji na zasmakujwtradycji.pl